Waardering vruchtgebruik
- Philippe Salens
Wanneer een vennootschap het vruchtgebruik van een onroerend goed verwerft, is een correcte waardering van dat vruchtgebruik van zeer groot belang. Wordt het vruchtgebruik overgewaardeerd, dan ontstaat immers een voordeel van alle aard in hoofde van de blote eigenaar / bedrijfsleider.
Vooreerst, bekijken we de parameters die bepalend zijn voor de waardering (nettohuurwaarde, inflatie, actualisatievoet). Een correcte waardering van het vruchtgebruik begint immers met een correcte invulling van deze parameter.
We bespreken de verschillende waarderingsmethodes (burgerlijk recht, rule of thumb – thans benchmark – van de Dienst voor Voorafgaande Beslissingen in fiscale zaken, formule Janssens-Ruysseveldt, DCF – model, …) en bekijken hoe deze in de fiscale rechtspraak worden beoordeeld.
Verder komen een aantal bijzondere waarderingsvraagstukken aan bod:
- kunnen de blote eigenaar en de vruchtgebruiker samen (ver)bouwen?
- Zo ja, hoe kan hun aandeel in de bouwkost worden bepaald?
- Hoe moet bij een verkoop van de volle eigendom de verkoopprijs verdeeld worden tussen de blote eigenaar en de vruchtgebruiker?
- Hoe kan de vergoeding die de blote eigenaar op het einde van het vruchtgebruik aan de vruchtgebruiker moet betalen voor de door deze laatste uitgevoerde werken worden bepaald?
- Wat is er gewijzigd onder het nieuw goederenrecht?
Dit seminarie is een live online webinar. Als deelnemer ontvangt u vooraf een link. Hiermee kunt u op de vastgelegde datum en startuur inloggen en het seminarie live volgen. U kunt de opname ook uitgesteld bekijken.
Tijdens het webinar kunt u uw persoonlijk vraagstuk voorleggen aan de spreker.
Uw professionele docent
Philippe Salens is Senior Counselor EY Tax Consultants. Hij is tevens programmadirecteur Vermogens- en successieplanning en docent vennootschapsbelasting aan de Brugge Business School en auteur van diverse publicaties in de vakliteratuur. Vastgoed is één van zijn specialiteiten.
Tijdsindeling
-
Donderdag (vm) 30/01/2025 - Livestream
Van 9u tot 12u: uiteenzetting met mogelijkheid tot vraagstelling
Docent: Philippe Salens
Livestream
-
Woensdag (av) 05/02/2025 - Livestream
Van 18u30 tot 21u30: uiteenzetting met mogelijkheid tot vraagstelling
Docent: Philippe Salens
Livestream
Deelnameprijs
€ 200,00 (Excl. BTW)
Door gebruik te maken van de KMO portefeuille kunt u een subsidie ontvangen van 30% (kleine ondernemingen) of 20% (middelgrote ondernemingen) op de deelnameprijs (exclusief btw). Ons registratienummer is DV.O207764. Kies het thema 'Financiële geletterdheid - fiscaliteit en belastingen'. Het bedrag van de projectaanvraag is € 200,00.
Attesten
ITAA - Institute for Tax Advisors and Accountants - 3 uren categorie A
IBR - Instituut van de Bedrijfsrevisoren - 3 uren
<p>Om het attest permanente vorming te bekomen dient u de aanwezigheidsvragen en de eindtoets tijdens de livestream te beantwoorden! Er wordt géén attest permanente vorming uitgereikt indien u enkel uitgesteld kijkt!</p>
<p>De attesten ITAA worden rechtstreeks ingelezen bij het ITAA. U dient dus zelf verder niets te ondernemen!</p>